Vinařův rok

Pěstování révy

Leden – Září

Vinařův rok zpravidla začíná od ledna, kdy révu musíme nejprve ostříhat. Na jaře v období března réva začíná rašit a na prutech se objevují první mladé listy. Dle odrůdy réva kvete začátkem června a to po dobu cca 14 dní. Po odkvětu se začínají tvořit první střapečky hroznů. Do sklizně zbývá dalších 3 – 5 měsíců a během této doby réva vyžaduje řadu dalších ručních prací a péče o ni (mj. vylamování zálistků, čištění kmínků a udržování zdravého stavu vinice).

Vinobraní
 
Září – Listopad

Podzimní sklizeň úrody nastává v době, kdy jsou hrozny na vrcholu zralosti. Termín sklizně určujeme sledováním sladkosti šťávy a vyzrálosti peciček. Sladkost šťávy v plodech měříme přístrojem tzv. refraktometrem. Jakmile jsou výsledky měření optimální, začneme hrozny sklízet. Ideální výnos pro výrobu kvalitního vína v podmínkách naší vinice je v průměru 1,5kg hroznů na jednu hlavu. Tzn., že z jednoho keře vyrobíme jednu láhev vína.

Výroba vína

Říjen – Prosinec

Šťávu z hroznů získáváme jejich lisováním ihned po sklizni. Lisování odrůd pro výrobu bílých vín, rosé a klaretů provádíme na moderním pneumatickém lisu, čímž je zaručen nejšetrnější způsob zpracování. Poté následuje odkalení moštu (vylisované šťávy) a jeho zakvašení. Délka kvašení záleží na jednotlivých odrůdách, zpravidla 7 – 20 dní.

Zpracování odrůd pro výrobu červeného vína začíná mechanickým odstraněním třapin z hroznů. Poté červené bobule zakvasíme. Kvašení probíhá buď ve speciální nádrži zvané vinifikátor, nebo tradičním způsobem, tj. nakvášení v otevřených nádržích s ručním ponořováním matolinového klobouku. Délka kvašení je 7 – 10 dní, dle odrůdy.

Část čerstvě vylisované šťávy používáme na výrobu hroznového želé a přírodních hroznových moštů.

víno terroir vinařství víno karlík šardice penzion jižní morava sklípek moravské toskánsko moravské víno víno z moravy ubytování na moravě kyjov kyjovsko hodonín hodonínsko vinař chardonnay pálava rulandské šedé košt ívna výstava vín vinokarlik.cz penzionsardice.cz

Zrání a lahvování

Celoročně

Zrání bílých vín probíhá v nerezových nádržích. Některé odrůdy, např. Rulandské šedé, zrají v dřevěných sudech. Bílá vína zrají 6 – 12 měsíců. Během zrání vína pravidelně kontrolujeme, ochutnáváme a hodnotíme jejich kvalitu. Vína lahvujeme těsně před dosažením plné zralosti. Plné a tedy požadované zralosti vína dosahují až v láhvi.

Zrání červených vín probíhá v dřevěných sudech a to po dobu cca 12 měsíců, dle odrůdy a požadovaného typu vína. Stejně jako bílá vína, tak i červená během zrání pravidelně kontrolujeme. Následně vína lahvujeme a ukládáme do sklepa určeného pro skladování vín s optimální celoroční teplotou cca 11°C.

Degustace

Celoročně

Degustace vín probíhají v prostorách kvelbeného sklepu přímo pod Penzionem Šardice, který je součástí Vinařství Karlík a jsou v něm všechna vína uložena. Degustace jsou vedeny zkušeným sommeliérem Vinařství Karlík a ochutnávky vín jsou doplněny výkladem o pěstování révy, o výrobě vína, hodnocení senzorických vlastností vín apod. Kompletní nabídku degustací naleznete zde.

q